Hyppää sisältöön

Viesti

Viesti

Viesti

Functional Fascial Release (ATSI 3)

Mitä on Functional Fascial Release?

[Tasapainottaminen suhteessa painovoimaan]

Functional Fascial Release on menetelmä, jolla vapautetaan lyhentyneitä tai ’liimautuneita’ faskioita (sidekudoksia). Tavoitteena on tehdä kehon liikkeestä vapaampaa ja helpottaa oikean ryhdin ylläpitämistä. Functional Fascial Release on asiakkaan ja hoidon antajan yhteistyötä. Hoidon antaja asettaa kätensä kudokselle, jonka liikkuvuutta hän haluaa palauttaa ja pyytää asiakasta tekemään tiettyä liikettä. Liikkeen aikana hoidon antaja venyttää tai siirtää kudosta tai irrottaa sen mahdollisesta ’liimautuneesta’ viereisestä kudoksesta. Joskus liike voi olla passiivinen, jolloin hoitaja liikuttaa asiakkaan kehonosaa. Verrattuna Kalevalaisen jäsenkorjauksen ja osteopatian faskiahoitoihin ote on voimakkaampi ja intensiivisempi. Joskus käsittely voi tehdä kipeää, mutta kipu on lyhytaikaista ja sen on pysyttävä siedettävänä. On erittäin tärkeää, että keho ei pelkää hoidon liikkeitä tai kosketusta. Mikäli käsittely tuntuu liian voimakkaalta tai se aiheuttaa kipua, kerro siitä heti.

Kolme käyntiä

[Raphe lateraliksen hoito]

Functional Fascial Release on Structural Integrationin eli Rakenteelliisen Integraation lyhennetty ja yksinkertaistettu menettelytapa. Rakenteellinen Integraatio, joka tunnetaan myös nimellä Rolfing®, on yleensä 10-12 hoitokertaa käsittävä menetelmä, mutta Functional Fascial Release käsittää kolme hoitokertaa. Jokainen hoitokerta kestää puolitoista tuntia. Hoidot keskittyvät seuraaviin asioihin:

Hoitokertojen sisältö ei ole käytännössä näin tiukasti määritelty. Ensimmäisen kahden käynnin aikana selkää ja niskaa käsitellään jo vähän, ja toisella ja kolmannella käynnillä hoidon antaja voi palata käsittelemään aiemmassa käsittelyssä ilmenneitä ongelmia. Kaikilla käynneillä parannetaan myös kehon tasapainoa ja liikkuvuutta.

Hoitokertojen välinen aika on hyvä olla kahdesta päivästä kahteen viikkoon. Jokainen hoitokerta rakentuu edellisen hoitokerran tuloksille. Keho tarvitsee kahdesta kolmeen päivään omaksuakseen hoidon aikana tapahtuneet muutokset. Kahden viikon jälkeen on mahdollista, että edellisellä hoitokerralla saatu suurempi liikelaajuus on jo osittain hävinnyt.

Voit tietenkin käydä kokeilemassa yksittäistä FFR-käyntiä, mutta voit odottaa parempia ja pysyvämpiä tuloksia, kun käyt läpi koko hoitosarjan.

Hoidon jälkeen

[Kävelevä mies]

Älä astu heti autoon hoidon jälkeen, vaan käy ensin rentouttavalla kävelylenkillä. Myös ennen hoitoa on hyvä kävellä vähän matkaa. Kävely auttaa sinua sisäistämään hoidossa aikaansaadut muutokset ja tuntemaan niiden vaikutus ryhtiisi ja liikkumisen helppouteen. Tämä edistää muutosten pysyvyyttä. Kuuntele kehoasi hoidon jälkeisinä päivinä. Kehosi tietää, milloin se tarvitsee lepoa tai liikuntaa ja millaista liikuntaa.

Kolmannen käynnin jälkeen keho tarvitsee neljästä kuuteen viikkoon omaksuakseen kaikki käynneillä aikaansaadut muutokset tai — ammattikielessä — integroidakseen niitä. Sinä aikana ei ole järkevää aloittaa uutta kolmen hoidon sarjaa, mutta osahoidot ovat silloin hyvin mahdollisia.

Tausta

Functional Fascial Release on vanha nimi kolmiosaiselle rakenteellisen integraation menettelylle, jota opetetaan Anatomy Trains Structural Integration (ATSI) -sertifiointiohjelman toisessa vaiheessa. Nykyään tätä menettelyä kutsutaan nimellä Anatomy Trains Structural Integration (ATSI) 3 Series. Kolmannen vaiheen suorittamisen jälkeen opiskelijat saavat suorittaa koko 12-jaksoisen ATSI-hoidon. ATSI perustuu Thomas Myersin kuvaamiin toiminnallisiin ketjuihin eli myofaskiaalisiin meridiaaneihin. Kun minä kävin koulutuksen, ensimmäinen vaihe oli nimeltään ”Fascial Release for Structural Balance” James Earlsin ja Thomas Myersin samannimisen kirjan mukaan ja toinen vaihe ”Structural Bodywork”. Suoritin toisen vaiheen sertifiointimoduulin – ensimmäisen Suomessa – vuonna 2016. Koulutusohjelman kolmannenkin vaiheen suorittaminen vaatisi kohtuuttoman paljon rahaa ja aikaa. Toistaiseksi olen tyytyväinen siihen, että kehitän taitojani edelleen ATSI 3-sarjassa.