Mikä on triggerpiste?

Triggerpiste on solmuke lihassäikeessä, jossa useat lihassyyt ovat pysyvästi supistuneet. Yleensä trigger-piste on noin herneen kokoinen, mutta se voi myös olla yhtä pieni kuin nuppineula. Triggerpiste pitää lihasta jatkuvasti jännittyneenä. Useimmilla ihmisillä on kymmenittäin triggerpisteitä eikä niitä yleensä huomaa jokapäiväisessä elämässä.

Englanninkielinen 'trigger point' -sana ei ole vielä saanut vakiintunutta suomenkielistä käännöstä. Triggerpiste-sanan ohella käytetään myös sanamuotoja trigger-piste ja triggeripiste. Joskus 'piste'-sana jätetään pois: triggeri-sanaa käytetään triggeripisteen sijaan ja erikoisalani triggerpistehieronta tunnetaan myös nimeltä trigger-hieronta.

Miten triggerpisteet syntyvät?

Yleisin syy triggerpisteen syntyyn on lihaksen ylikuormitus. Stressi edistää triggerpisteiden syntymistä. Triggerpiste on kehon viimeinen keino jännittää lihasta, kun energiaa ei enää ole. Toinen paljon esiintyvä syy on kudosvauriot. Jännittämällä tiettyjä lihaksia keho yrittää suojella vahingoittunutta kohtaa. Aivot päättelevät hermostosta tulevien viestien perusteella, että jokin kohta on vahingoittunut. Nämä viestit eivät ole valitettavasti aina luotettavia. Tämän vuoksi triggerpisteet voivat johtua myös häiriöstä hermostossa. Triggerpisteet voivat myös itse aiheuttaa uusia triggerpisteitä, kuten selitän myöhemmin tällä sivulla. Triggerpisteen syy ei ole aina jäljitettävissä. Joskus triggerpisteet pysyvät, vaikka siihen ei ole enää aihetta.

Triggerpisteet ja kipu

Triggerpisteet voivat syntyä kivusta ja aiheuttaa itse kipua. Pääsääntöisesti kipu tuntuu eri paikassa kuin missä triggerpisteet ovat. Itse triggerpisteeseen sattuu vain, kun sitä painaa kovasti. Oheinen kuva näyttää esimerkiksi erään kaulassa sijaitsevan triggerpisteen kipukuvion. Musta rasti osoittaa triggerpisteen sijainnin, punainen alue ja punaiset pisteet ovat mahdollisia kohtia, jossa voi tuntea kipua. Tämä on yksi kehon pahimmista triggerpisteistä, koska se sijaitsee niin lähellä isoja hermoratoja. Onneksi triggerpisteet ovat pääasiassa latentteja, mikä tarkoittaa että ne lyhentävät lihasta mutta eivät säteile kipua. Sen sijaan aktiivinen triggerpiste säteilee kipua ja voi saattaa potilaan sekä lääkärin arvoituksen eteen, koska kipeässä paikassa itsessään ei löydy mitään erikoista.

[Scalenus triggerpiste, Travell & Simons Vol. 1 Figure 20.1A]
Lähde: Travell & Simons' Myosfascial Pain and Dysfunction — The Trigger Point Manual, Volume 1, Figure 20.1A.

Muita triggerpisteiden seurauksia

Triggerpisteet voivat myös vaikuttaa kehon autonomisiin toimintoihin, kuten ruoansulatukseen, verenkiertoon, hieneritykseen, tasapainoaistiin ja näköaistiin. Häiritsemällä yhteisvaikuttavien lihasten keskinäistä tasopainoa, triggerpisteet voivat johtaa myös raajojen vääriin asentoihin ja liikeratoihin, mistä seuraa nivelten kuluminen. Triggerpisteiden aiheuttama jännitys lihaksissa voi aiheuttaa muihin lihaksiin ylikuormitusta ja uusia triggerpisteitä. Triggerpisteet voivat myös synnytää uusia triggerpisteitä, esimerkiksi kun aivot tulkitsevat triggerpisteen lähettämän kivun kudosvaurioksi.

Triggerpisteet voivat ilmetä monella muullakin tavalla. Mobilisoiva hieronta -sivullani mainituista vaivosta suurin osa voi aiheutua triggerpisteistä. Englanninkielinen The Trigger Point Therapy Workbook-nettisivusto sekä Devin Starlanyl:n sivut antavat lisätietoa.

Hermoston kautta triggerpisteet voivat periaatteessa vaikuttaa joka ikiseen kehon toimintoon, mutta tämä ei tarkoita sitä, että jokainen vaiva tai sairaus syntyy aina triggerpisteistä. Kuitenkin, jos ei ole viitteitä vakavasta vammasta tai sairaudesta, joka vaatisi välitöntä lääketieteellistä hoitoa, kannattaa aina kokeilla triggerpisteterapiaa, koska se on halpa ja turvallinen hoitomuoto ilman haitallisia sivuvaikutuksia.

Triggerpisteiden hoito

Jos triggerpiste aiheuttaa kipua tai muita vaivoja, sitä kannattaa hoitaa. Kun asiakas tulee hoitoon, triggerpisteet ovat yleensä jo levittäytyneet pitkäksi ketjuksi kehoon. Ei ole järkevää käsitellä yksittäistä triggerpistettä ketjussa, sillä jos ei hoida koko ketjua, triggerpiste palaa pian takaisin.

On monta tapaa sammuttaa triggerpisteitä. Yleensä terapeutti valitsee käyttämänsä tekniikan koulutuksensa perusteella. Menetelmiä triggerpisteiden sammuttamiseen ovat muun muassa puudutusaineen ruiskuttaminen triggerpisteeseen, pistäminen akupunktioneulalla (dry needling), painaminen sekä syvä hieronta (deep tissue massage). “Sveitsiläinen koulukunta” käyttää neljän erityisen hierontatekniikan yhdistelmää itsepintaisten triggerpisteiden poistamiseen. Mutta minun kokemukseni mukaan triggerpistehoidon tärkein osa on triggerpisteen syyn jäljittäminen ja — mahdollisuuksien mukaan — hoitaminen. Jos syy pysyy olemassa, triggerpiste palaa takaisin tai se ei anna poistaa itseään ollenkaan.

Kaikki suoraan triggerpisteeseen kohdistuvat tekniikat sattuvat, mukaan lukien syvä hieronta. Kuitenkin oikein toteutettu triggerpistehieronta tuntuu samalla helpottavalta. Tavanomainen lihasvenyttely ei poista triggerpisteitä. Toisaalta, tuore triggerpiste saattaa kadota rentouttamalla täysin lihas, jossa triggerpiste sijaitsee. Valitettavasti tämä pehmeä keino toimii harvoin jo pitkään kehossa olleiden triggerpisteiden kohdalla.

Lisätietoa triggerpisteista

Valitettavasti suomeksi löytyy hyvin vähän tietoa triggerpisteistä. Internethaku paljastaa muutamia potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten kirjoittamia juttuja, joista löytyy samanlaisia asioita kuin tällä sivulla. On olemassa ainakin kaksi suomenkielista triggerpisteitä käsittelevää fysioterapian oppikirjaa. Toinen on jo hyvin vanha, vuodelta 1993, mutta on saanut kiitosta eri nettipalstoilla. Toinen on suomennettu saksasta ja sen englanninkielinen versio on esikatseltavissa amazon.com:ssa sekä Google books:ssa. Esikatselun perusteella voin suositella tätä kirjaa vain alan ammattilaisille. Yleensä ammatilaiskäyttöön tarkoitetut kirjat edellyttävät lukijalta paljon esitietoa, jotta hän pystyy ymmärtämään ja turvallisesti soveltamaan lukemaansa. Maallikoille ehdottomasti paras kirja on englanninkielinen The Trigger Point Therapy Workbook. Siitä saa hyvät ohjeet yksittäisten triggerpisteiden löytämiseen ja itsehoitoon. Englanninkielinen ja saksankielinen nettisivuni triggerpisteistä antavat lisää linkkejä.