FI

Faskiahieronta

Viesti

Viesti

Viesti

Mikä on faskia?

[Ihonalaiskerroksen poikkileikkaus][Tulostettava kuva]

Faskia on peitinkalvo, joka ympäröi ja yhdistää kaikkia kehon elimiä. Lihaksia ympäröivää faskiaa kutsutaan myös lihaskalvoksi. Oheinen kuva näyttää yksinkertaistetun poikkileikkauksen kehon ihonalaisesta kudoksesta. Ylhäältä alas näkyvät

Ennen uskottiin, että faskia olisi vain jonkinlainen pakkausmateriaali. Siksi useimmat anatomiakirjat kuvaavat faskian vain hyvin rajoitetusti. Viime vuosina on kuitenkin selvinnyt, että faskia täyttää monia korvaamattomia tehtäviä kehossa. Faskia on elin itsessään. Faskia auttaa lihaksia luovuttamaan voimansa. Kehon aineenvaihdunnasta ja nesteiden siirrosta suuri osa tapahtuu faskian kautta. Faskia sisältää veri- ja imusuonia ja runsaasti hermoja. Kaikki ulkoapäin vaikuttavat voimat ja kaikki lihasten tuottama voima jännittävät faskiaa ja tämä jännitys siirtyy paikasta toiseen tiettyjä pitkiä linjoja pitkin. Vapaat hermopäät faskiassa aistivat tämän jännityksen ja mahdollistavat eri lihasten yhteistyötä. Faskiassa olevat hermopäät antavat aivoille myös tietoa viereisen kudoksen tilasta. Kun faskia ei toimi oikein, tämä haittaa koko kehon toimintoja.

Faskian rakenne

Faskia koostuu useista kerroksista tai kalvoista. Jokainen kalvo koostuu kollageeni- ja elastiinisäikeistä sekä nesteestä. Eri säielajien suhde sekä nesteen määrä ja koostumus määräävät faskian mekaanisia ominaisuuksia. Kalvot yhdistää elastiini- ja kollageenisäikeiden verkko eli löyhä sidekudos, joka sallii tietyissä rajoissa kalvojen välistä liikkumista. Tässä verkossa sijaitsee muun muassa rasvasoluja, kudosnestettä, verisuonia, imusuonia ja hermoja. Samat suonet ja hermot kulkevat myös faskian kalvojen läpi. Jos tämä järjestelmä toimii normaalisti, kaikki siinä olevat rakenteet voivat kitkattomasti liukua toisensa lomaan. Tämä mahdollistaa kehon liikkuvuuden joustavasti ja ilman kipua.

Faskian hoito

Sitä mukaa, kun on ymmärretty enemmän faskiasta, hoidot ovat pehmentyneet. Aluksi yritettiin venyttää faskian säikeitä suurella voimalla. Kuitenkin viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että faskian liikerajoitukset ja hermopuristukset johtuvat tavallisesti faskian ’kuivumisesta’ tai nesteen koostumuksen muutoksesta. Pehmeillä tekniikoilla, jotka pyrkivät virkistämään nesteensiirtoa faskiassa, on usein parempi lopputulos kuin väkisin venyttämällä. Nämä tekniikat ovat myös asiakkaalle miellyttävämpiä.

Aikaa myöten on kehitetty monia faskian hoitomenetelmiä. Lähes kaikkien menetelmien harjoittajat väittävät, että he ovat pystyneet omalla menetelmällään auttamaan potilaita jotka eivät ole saaneet apua mistään muusta menetelmästä eikä koululääketieteestäkään. Siksi on hyvä osata mahdollisimman useita menetelmiä. Itse olen perehtynyt seuraaviin:

Koska faskia ja lihakset ovat kosketuksessa keskenään, ei ole mahdollista hoitaa niitä erikseen. Klassisen ja faskiahieronnan ero on lähinnä hieronnan syvyydessä. Klassinen hieronta hoitaa lihaksia faskian läpi, kun faskiahieronta pysyy enemmän lihasten pinnassa. Tämä ei tarkoita että faskiahieronta pysyisi aina lähellä kehon pintaa. Osa faskiasta on syvemmällä kuin missä useimmat klassiset hierojat ovat oppineet hoitamaan.

Kaikki faskian hoidot, myös pehmeimmät, voivat aiheuttaa kipua hierontaa seuraavien kahden päivän aikana. Suuri fyysinen rasitus liian pian hoidon jälkeen voi mitätöidä hoidon tuloksia. Saunomista tai auringonottoa suositellaan aikaisintaan hoidon jälkeisenä päivänä. Lepää hoidon jälkeen ja mikäli mahdollista, vältä kahtena hoidon jälkeisenä päivänä suurta fyysistä rasitusta.

Seuraavassa esittelen yllä mainittuja hoitoja tarkemmin.

Functional Fascial Release

[Tasapainottaminen suhteessa painovoimaan]

Functional Fascial Release on Structural Integrationin ja Rolfing®in lyhennetty ja yksinkertaistettu muoto. Näiden menetelmien ensimmäinen tavoite on kehon tasapainottaminen painovoimassa. Sen seurauksena voit ylläpitää hyvää ryhtiä mahdollisimman vähäisellä energialla ja selkärangan ja muiden nivelten kuormitus kevenee. Toinen tavoite on poistaa rajoituksia faskian liikkuvuudessa. Muut paikat kehossa joutuvat kompensoimaan näitä liikerajoituksia ja siksi ne ylikuormittuvat ja kipeytyvät. Functional Fascial Release -hoidossa käytetyt tekniikat ovat hieronnan ja asiakkaan itse tekemien liikkeiden yhdistelmä. Näin faskia venyy ja vapautuu kiinnikkeistä. Olen oppinut näitä tekniikoita Fascial Release for Structural Balance -kursseilla, jotka suoritin loppuun elokuussa 2016.

Kalevalainen jäsenkorjaus

Faskian hoito on tärkeä osa kalevalaista jäsenkorjausta. Hoito on melko pehmeää, periaatteessa kivutonta ja käyttää paljon liikkumista. Se vaikuttaa siksi eniten kalvoissa ja niiden välissä oleviin nesteisiin. Muihin tällä sivulla mainittuihin hoitomenetelmiin verrattuna kalevalainen jäsenkorjaus pysyy enemmän pinnassa ja välttää kehon arempia osia, esimerkiksi vatsaa. Periaatteessa koko kehoa hoidetaan noin kahden tunnin sessiossa. Olen valmistunut kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi elokuussa 2016. On muitakin jäsenkorjauslajeja Suomessa, mutta ne kohdistuvat vähemmän faskiaan.

Klassinen osteopatia

Faskian mobilisointi ja hermomobilisointi kuuluvat klassisen osteopatian hoitoihin. Näihin pehmeisiin tekniikoihin olen tutustunut osteopatian oppikirjoista ja opetusvideoista. Useat näistä mobilisoivista tekniikoista muistuttavat kalevalaisen jäsenkorjauksen tekniikkoja, joissa olen koulutettu. Jotkut klassisen osteopatian tekniikat vaativat syvempää kosketusta ja sitä olen oppinut tekemään turvallisesti Functional Fascial Release -koulutuksessa. Siksi minulle ei ole vaikeaa suorittaa osteopaattisia mobilisointeja. Tämän lisäksi osteopatia selittää myös kalevalaisen jäsenkorjauksen tekniikkojen vaikutuksia kehossa, mikä auttaa minua näiden tekniikoiden valinnassa ja suorittamisessa.

Bindegewebsmassage

Bindegewebsmassage eli sidekudoshieronta on vuonna 1929 saksalaisen Elisabeth Dicken kehittämä faskian hoitomenetelmä. Sitä tunnetaan myös nimellä connective tissue manipulation. Hoitaja löysentää ihonalaista sidekudosta siirtämällä ihon pintakerrosta tai verinahkaa tai rullaamalla ihonpoimuja. Tämä poistaa jännityksiä ja kovettumia sekä edistää verenkiertoa. Pohjimmiltaan sidekudoshieronta on kuitenkin refleksiterapia, joka tähtää vaikuttamaan autonomisen hermojärjestelmän kautta muualla sijaitseviin elimiin tai ruumiinosiin. Ominaista tällä hieronnalle on lievä viiltävä tunne. Hoito keskittyy selkään, mutta samalla tekniikalla voidaan myös hieroa muita kehonosia. Saksassa tämä hierontamuoto on koululääketieteen hyväksymä.

Myofascial release

Myofascial release eli myofaskiaalinen vapautus on menetelmä jossa lihakset ja faskiat venytetään hitaasti siihen asti, kunnes ne alkavat vastustaa. Kun hoitaja pitää lihakset ja faskiat jonkin aikaa tässä asennossa, ne antavat periksi ja antavat venyttää lisää. Hoito on periaatteessa kivutonta. Käytän tätä menetelmää joskus hieronnan yhteydessä.

Faskiamanipulaatio®

Faskiamanipulaatio® eli Fascial Manipulation® on italialaisen Luigi Steccon viime vuosisadan lopulla kehittämä menetelmä. Sitä on opetettu jo useita vuosia myös Italian ulkopuolella. Manipulaatio kohdistetaan faskian tiivistyneisiin kohtiin, jotka aiheuttavat rajoitettuja ja kivuliaita liikkeitä. Kyseiset kohdat vastaavat usein akupunktiopisteitä tai triggerpisteitä. Ne sijaitsevat yleensä eri paikassa kuin missä oireet ilmenevät. Faskian syvä hieronta kyseisissä pisteissä palauttaa liikkuvuuden ja poistaa kivun ja mahdollisia muita oireita. Faskiamanipulaatio ® eroaa useilla tavoilla muista tällä sivulla kuvatuista faskian hoitomenetelmistä. Manipulaatio kohdistuu ainoastaan tarkoin määrättyihin pisteisiin faskiassa. Manipulointia tarvitsevat pisteet jäljitetään erityisillä liiketesteillä. Manipulaatio aiheuttaa pisteissä tarkoituksellisen tulehduksen, joka tavallisesti kestää kaksi päivää. Itse hoidan faskian tällä tavalla vain erityissyistä ja ainoastaan asiakkaan suostumuksella. Jos haluat kokeilla sellaista hoitoa, suosittelen mieluummin etsimään terapeuttia AMF:n nettisivulta.