Parempi olo hieronnalla

[André Dekker, koulutettu hieroja Oulussa]

Jokaisen ihmisen pitäisi voida viettää kivutonta elämää. Jokaisen pitäisi voida nauttia liikunnasta. Kivun tai jäykkyyden ei pitäisi rajoittaa kenenkään liikkumista päivittäisessä elämässä. Kun katson ympärilleni, huomaan että monelle ihmiselle nämä ihanteet eivät toteudu. Joskus taustalla on lääketieteellisiä ongelmia. Usein kuitenkin tärkein syy on että sidekudos tai lihakset ovat olleet liian pitkään lyhentyneessä asennossa ja ne eivät pysty palautumaan normaaliin pituutensa. Tavoitteeni on antaa ihmisille liikkumisen ilo ja kivuton elämä takaisin. Teen tämän hieronnan avulla. Hieronta on yksi parhaimmista keinoista palauttaa lihasten ja sidekudoksen joustavuus. Kokemukseni mukaan joustavien ja rentoutuneiden lihasten myötä kipu ja moni muu vaiva katoaa kuin tuhka tuuleen.

Kipeän paikan hieronta ei riitä

Lihakset tulevat kireiksi, kun ne ovat jatkuvasti liian lyhyet tai liian pitkät. Kumma kyllä kipu ja kireys tuntuvat eniten liian pitkissä lihaksissa. Liian lyhyet lihakset antavat harvoin merkkejä itsestään. Kuitenkin liian lyhyet lihakset ovat ongelmien syy. Ne estävät liian pitkiä lihaksia rentoutumasta. Liian lyhyt lihas voi myös kutsua avuksi muita lihaksia, joilla on sama tehtävä. Tämän vuoksi nekin lyhentyvät. Pysyvän parannuksen aikaansaamiseksi täytyy siis hieroa liian lyhyitä lihaksia. On erityisen tärkeää löytää lihas, joka on alunperin aiheuttanut ongelmat. Täytyy myös hoitaa liian lyhyitä lihaskalvoja. Lihas ei pysty pitenemään, kun sen ympäröivä lihaskalvo on liian kireä. Päättelen ryhdistäsi ja tarpeen mukaan liiketesteistä mikä kudos on liian lyhyt.

Heijastuskipu

Oireet voivat myös esiintyä heijastuskipuna. Toisin sanoen, kipu heijastuu jumittuneesta paikasta toiseen paikkaan. Tyypillinen esimerkki on jännityspäänsärky, joka johtuu kireistä niska- ja hartiaseudun lihaksista. Erikoisalani hierojana on lihasten aiheuttamien heijastuskipujen tunnistaminen ja hoitaminen. Yhtä tärkeä kuin kivun poistaminen on selvittää, miksi lihakset ovat jännityneinä. Usein syy on liian lyhyessä lihaksessa muualla kehossa.

Ryhdin korjaus

Lihasten ja lihaskalvojen jännitys liittyvät tiukasti ryhtiin. Esimerksi jännittyneet kaulalihakset vetävät pään eteenpäin. Pää painaa keskimäärin 5 kg, niskalihakset joutuvat jännittymään vastaan estääkseen pään putoamasta eteenpäin. Liian lyhyiden lihasten hieronta siis parantaa ryhtiä ja vähentää myös muiden lihasten jännitystä. Luusto määrää kuitenkin osaksi ryhdin, joten hieronnalla voi harvoin päästä täydelliseen ryhtiin. Jokainen ryhdin parannus johtaa silti oireiden lievitykseen.