[André Dekker, koulutettu hieroja Oulussa]

Selittämätön kipuni

Vuonna 1997 sormeni kipeytyi. Työpaikkalääkärin mukaan sormi oli tulehtunut todennäköisesti tietokoneella työskentelyn vuoksi, ja hän määräsi minulle tulehdusvoidetta. Aluksi vaikutti siltä, että sormi parani voiteen ja ergonomisten parannusten myötä. Kipu palasi kuitenkin ajoittain. Myöhemmin se muuttui pistäväksi kuten hermokipu. Niinpä lääkäri määräsi hermokipulääkkeitä, mutta ne eivät juurikaan auttaneet. Vuonna 2004 mannertenvälisellä lennolla tila muuttui sietämättömäksi. Levitin jatkuvasti voidetta eikä se auttanut yhtään. Mutta kävellessä kipu katosi kokonaan. Käveltyäni lentokentällä edes sormenjäljen ottaminen ei sattunut, vaikka se otettiin lennon aikana kipeänä olleesta sormenpäästä. Palattuani Suomeen vaadin heti lähetettä erikoislääkärille. Käsikirurgi oletti, että kyse olisi pienestä kasvaimesta sormessa. Todellakin, kopautus esimerkiksi veitsen tylpällä puolella juuri oikeaan paikkaan sai kivun tuntumaan. Mutta outoa asiassa oli se, että kivun toi esille myös monet muut odottamattomat asiat, joilla ei ollut mitään tekemistä sormen kanssa. Vaikutti siltä, että tärkein syy oli muualla kuin sormessa.

Helpotusta hieronnalla

Kipu pysyi useampia kuukausia niin pahana, että minulla oli suuria vaikeuksia saada unta ja heräsin usein keskellä yötä kipuun. Etsin internetistä kaikenlaista sormikipuun liittyvää tietoa. Silloin kun vaivani alkoi, internetistä ei löytynyt vielä juuri mitään, mutta nyt löysin vihdoin selityksen oireilleni: lihakset voivat heijastaa kipunsa muihin paikkoihin. Kipu voi olla erittäin intensiivistä ja matkia paljon vakavampien syiden aiheuttamaa kipua. Internet ei kuitenkaan antanut tarpeeksi tietoa kyseisten lihasten löytämiseksi ja niiden tehokkaaseen ja turvalliseen hoitoon. Niinpä tilasin aihetta käsitteleviä kirjoja. Lopulta löysin ketjun lihaksia niskan ja sormen välillä, jotka kaikki heijastivat kipua samaan kohtaan. Hieromalla tiettyjä kohtia lihaksissa, niin sanottuja triggerpisteitä, englanniksi trigger points, kipu katosi, vaikkakin väliaikaisesti. Tämä hieronta toimi paremmin kuin mikään lääke, jota olin koskaan kokeillut ja se toimi heti. Tunne oli mahtava: vihdoinkin hallitsin kipua sen sijaan, että se hallitsi minua. Lopuksi kasvain piti kuitenkin poistaa sormestani ennen kuin triggerpisteet suostuivat rauhoittumaan pitemmäksi aikaa.

Fuuga Hierontaterapia

Hieronnan parantava vaikutus motivoi minua perehtymään siihen ja harjoittelemaan sitä aina, kun mahdollista. Hakeuduin alan koulutukseen Oulun hieroja-akatemiaan iltalinjalle. Valmistuttuani koulutetuksi hierojaksi, perustin yritykseni, jonka nimesin Fuuga Hierontaterapiaksi. Fuuga on musiikkikappale, jossa sama teema kiertyy äänestä toiseen, kuten kehossa jokainen liike vaatii monen lihaksen yhteistyötä oikeassa rytmissä. Jos tämä yhteistyö on häiritty, tämä johtaa kipuun ja liikerajoitukseen. Toivon, että asiakkaani hyötyvät erityisosaamisestani ja taidoistani sekä sitä, että itse opin lisää vuorovaikutuksessa asiakkaitteni kanssa. Toistaiseksi tämä on minulle sivutyö, jota teen vain arki-iltoina ja viikonloppuisin. Olen päätoimisesti töissä teknisenä asiantuntijana Nokialla, mutta teen sitä nykyään osa-aikaisesti. Vaihtelu kahden täysin erilaisen työn välillä auttaa jaksamaan molemmissa ammateissa.

Elinikäinen oppiminen

Ensimmäinen koulutukseni oli Eindhovenin Teknillisessä Korkeakoulussa Alankomaissa. Olen tehnyt viisi vuotta insinöörityötä Alankomaissa, mutta vuodesta 1986 lähtien olen toiminut Nokialla Suomessa. Olen tottunut opiskelemaan. Tekniikan alalla tämän päivän tieto ei riitä huomenna. Myös hieronnassa on aina opittava lisää. Se on kuin kuorisi sipulia. Jokainen tuntee uloimman kuoren, jossa kipu tai muut vaivat tuntuvat. Hierojan peruskoulutuksessa oppii hoitamaan kipua tässä kuoressa ja ainoastaan sen lihaksissa. Tämä hoito hämää hermostoa, joten aivot unohtavat kivun hetkeksi. Oman sormikipuni hoitamiseen minun piti löytää seuraava kuori, jossa kipu on piilossa ihan eri paikassa kuin siellä, missä se tuntuu. Kun ajaa kivun pois tästä kuoresta, vaikutus kestää kauemmin. Mutta pysyvän parannuksen saavuttamiseksi pitää usein hoitaa kolmatta kuorta. Siinä sijaitsevat kätketyt jännitykset jotka ylikuormittavat kehoa. Moni näistä jännityksistä sijaitsee faskiassa eli peitinkalvossa, joka ympäröi kaikkia kehon rakenteita, kuten lihaksia, jänteitä, niveliä, hermoja, luita ja sisäelimiä. Faskian tai lihaskalvon kautta kaikki kehon osat ovat toisiinsa yhteydessä ja reagoivat toisiinsa. Lihaskalvo vaatii ihan eri hierontatekniikoita kuin lihakset. Tekniikkaan vaikuttaa myös asiakkaan ryhdin poikkeamat. Olen oppinut näitä hierontatekniikoita eräissä Kinesis oppilaitoksen kursseissa sekä osteopaattisista kirjoista. Vuonna 2013 löysin kalevalaisen jäsenkorjauksen. On hämmästyttävää miten tehokkaasti tämä perinteinen hoitomuoto vaikuttaa faskiaan. Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa käytetään nimittäin merkittävästi vähemmän voimaa kuin tavanomaisessa faskiahieronnassa. Valmistuin kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi vuonna 2016.