FI

Tietoja minusta

Viesti

Viesti

Viesti

[André Dekker, koulutettu hieroja Oulussa][Tulostettava kuva]

Selittämätön kipuni

Vuonna 1997 sormeni kipeytyi. Työpaikkalääkärin mukaan sormi oli tulehtunut todennäköisesti tietokoneella työskentelyn vuoksi, ja hän määräsi minulle tulehdusvoidetta. Aluksi vaikutti siltä, että sormi parani voiteen ja ergonomisten parannusten myötä. Kipu palasi kuitenkin ajoittain. Myöhemmin se muuttui pistäväksi kuten hermokipu. Niinpä lääkäri määräsi hermokipulääkkeitä, mutta ne eivät juurikaan auttaneet. Vuonna 2004 mannertenvälisellä lennolla tila muuttui sietämättömäksi. Levitin jatkuvasti voidetta eikä se auttanut yhtään. Mutta kävellessä kipu katosi kokonaan. Käveltyäni lentokentällä edes sormenjäljen ottaminen ei sattunut, vaikka se otettiin lennon aikana kipeänä olleesta sormenpäästä. Palattuani Suomeen vaadin heti lähetettä erikoislääkärille. Käsikirurgi oletti, että kyse olisi pienestä kasvaimesta sormessa. Todellakin, kopautus esimerkiksi veitsen tylpällä puolella juuri oikeaan paikkaan sai kivun tuntumaan. Mutta outoa asiassa oli se, että kivun toi esille myös monet muut odottamattomat asiat, joilla ei ollut mitään tekemistä sormen kanssa. Vaikutti siltä, että tärkein syy oli muualla kuin sormessa.

Helpotusta hieronnalla

Kipu pysyi useampia kuukausia niin pahana, että minulla oli suuria vaikeuksia saada unta ja heräsin usein keskellä yötä kipuun. Etsin internetistä kaikenlaista sormikipuun liittyvää tietoa. Silloin kun vaivani alkoi, internetistä ei löytynyt vielä juuri mitään, mutta nyt löysin vihdoin selityksen oireilleni: lihakset voivat heijastaa kipunsa muihin paikkoihin. Kipu voi olla erittäin intensiivistä ja matkia paljon vakavampien syiden aiheuttamaa kipua. Internet ei kuitenkaan antanut tarpeeksi tietoa kyseisten lihasten löytämiseksi ja niiden tehokkaaseen ja turvalliseen hoitoon. Niinpä tilasin aihetta käsitteleviä kirjoja. Lopulta löysin ketjun lihaksia niskan ja sormen välillä, jotka kaikki heijastivat kipua samaan kohtaan. Hieromalla tiettyjä kohtia lihaksissa, niin sanottuja triggerpisteitä, englanniksi trigger points, kipu katosi, vaikkakin väliaikaisesti. Tämä hieronta toimi paremmin kuin mikään lääke, jota olin koskaan kokeillut ja se toimi heti. Tunne oli mahtava: vihdoinkin hallitsin kipua sen sijaan, että se hallitsi minua. Lopuksi kasvain piti kuitenkin poistaa sormestani ennen kuin triggerpisteet suostuivat rauhoittumaan pitemmäksi aikaa.

Fuuga Hierontaterapia

Hieronnan parantava vaikutus motivoi minua perehtymään siihen ja harjoittelemaan sitä aina, kun mahdollista. Hakeuduin alan koulutukseen Oulun hieroja-akatemiaan iltalinjalle. Valmistuttuani koulutetuksi hierojaksi, perustin yritykseni, jonka nimesin Fuuga Hierontaterapiaksi. Fuuga on musiikkikappale, jossa sama teema kiertyy äänestä toiseen, kuten kehossa jokainen liike vaatii monen lihaksen yhteistyötä oikeassa rytmissä. Jos tämä yhteistyö on häiritty, tämä johtaa kipuun ja liikerajoitukseen. Toivon, että asiakkaani hyötyvät erityisosaamisestani ja taidoistani sekä sitä, että itse opin lisää vuorovaikutuksessa asiakkaitteni kanssa. Olen toiminut lähes 10 vuotta hierojana ensimmäisen ammattini rinnalla, mutta vuodesta 2019 olen tehnyt kokopäiväisesti hierontoja ja jäsenkorjauksia.

Elinikäinen oppiminen

Ensimmäinen koulutukseni oli Eindhovenin Teknillisessä Korkeakoulussa Alankomaissa. Olen tehnyt viisi vuotta insinöörityötä Alankomaissa ja vuonna 1986 muutin Suomeen, Nokian palvelukseen. Olen tottunut opiskelemaan. Tekniikan alalla tämän päivän tieto ei riitä huomenna. Myös hieronnassa ja manuaaliterapiassa on aina opittava lisää. Se on kuin kuorisi sipulia. Jokainen tuntee uloimman kuoren, jossa kipu tai muut vaivat tuntuvat. Hierojan peruskoulutuksessa oppii hoitamaan kipua tässä kuoressa ja ainoastaan sen lihaksissa. Tämä hoito hämää hermostoa, joten aivot unohtavat kivun hetkeksi. Oman sormikipuni hoitamiseen minun piti löytää seuraava kuori, jossa kipu on piilossa eri paikassa kuin siellä, missä se tuntuu. Kun ajaa kivun pois tästä kuoresta, vaikutus kestää kauemmin. Vielä kauemmin kestävän parannuksen saavuttamiseksi pitää hoitaa kolmatta kuorta. Siinä sijaitsevat kätketyt jännitykset jotka ylikuormittavat kehoa. Moni näistä jännityksistä sijaitsee faskiassa eli peitinkalvossa, joka ympäröi kaikkia kehon rakenteita, kuten lihaksia, jänteitä, niveliä, hermoja, luita ja sisäelimiä. Faskian tai lihaskalvon kautta kaikki kehon osat ovat toisiinsa yhteydessä ja reagoivat toisiinsa. Lihaskalvo vaatii ihan eri hierontatekniikoita kuin lihakset. Vuonna 2011 aloitin faskiatekniikkojen opiskelun Anatomy Trains -oppilaitoksen kursseilla. Kaksi vuotta myöhemmin aloitin kouluttautua kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi. Tässä koulutuksessa opin uusia faskiatekniikkoja, jotka olivat paljon pehmeämpiä kuin ne, jotka opetettiin Anatomy Trainsissa. Opin siellä myös useita pehmeitä nivelmobilisointeja. Vuonna 2016 suoritin Anatomy Trains -moduulin Functional Fascial Release loppuun (25 opetuspäivää). Samana vuonna valmistuin myös kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi. Sillä välin olin myös kiinnostunut pehmeistä osteopaattisista mobilisoinneista. Satojen antamieni kalevalaisen jäsenkorjaushoitojen ansiosta käteni olivat vihdoin tulleet tarpeeksi herkiksi tuntemaan liikkeet osteopaattisissa mobilisoinneissa. Ja Anatomy Trainsin koulutuksessa olin oppinut ottamaan turvallisesti käsin yhteyttä kehon syviin ja herkkiin rakenteisiin, jotka ovat kiellettyä aluetta kalevalaisessa jäsenkorjauksessa. Näin löysin neljännen kuoren: kaikki kehon herkät rakenteet, jotka jostain syystä ovat menettäneet normaalin liikkuvuutensa ja jotka keho yrittää suojata lisääntyneellä jännityksellä lihaksissa ja faskiassa. Kun osaa löytää ja hoitaa tämän neljännen kuoren, voi saada ihmeitä aikaan.