FI

Mobilisoivaa hierontaa

Viesti

Viesti

Viesti

[Mobilisoiva käden hieronta][Tulostettava kuva]

Miksi käytän liikettä?

Liike on lääke. Kun liikkuvuus rajoittuu, seuraa huonontunutta toimintoa, jäykkyyttä ja kipua. Kun liikkuvuus palautuu, kipu vähenee tai se häviää kokonaan.

Niin kauan kuin hieron, liikkeen käyttäminen hieronnan aikana on ollut kiinnostukseni kohde. Lihaksen tai muun kudoksen liikkuminen kätteni alla on paljon tehokkaampaa kuin kätteni liikkuminen lepäävän lihaksen yli. Useimmissa tapauksissa paras tulos saadaan kun asiakas tekee liikkeen itse. Tämä on yleensä myös turvallisin. Keho yrittää aina liikkua tavalla, joka ei voi tuottaa vahinkoa. Lisäksi asiakas oppii tällä tavalla uudelleen tekemään liikkeet, joita hän ei enää pystynyt tekemään tai uskaltanut tehdä.

Liike on punainen lanka, joka kulkee kaikkien hoitojeni läpi:

Oireiden syyt vaativat hoitoa

[Kädellä kurottaminen][Tulostettava kuva]

Kaikki kehon liikkeet ovat osa ketjua. Esimerkiksi kävellessäsi jalkojen ohella koko kehosi liikkuu. Kurottaessasi kädelläsi jotain, liike ylettyy jalkoihin asti. Kun jokin kineettisen ketjun osa ei liiku tarpeeksi, joutuvat muut osat korvaamaan sen liikkumalla enemmän. Liikaa liikkuvat kehon osat ylirasittuvat ja tulevat kipeiksi. Kivun aiheuttaa kuitenkin kohta, joka ei liiku tarpeeksi. Ajan kuluessa koko keho sopeutuu liikerajoitukseen. Oireet voivat tuntua tämän vuoksi aivan eri paikassa, kuin missä kivun aiheuttaja on oikeasti.

Joskus liikerajoituksen syy on rakenteellinen, esimerkiksi vahingoittunut luu tai kulunut nivel. Mutta useimmiten syy on (myös) toiminnallinen, esimerkiksi lihasjännitykset ja kireä sidekudos. Myös hermopinne voi rajoittaa nivelen liikkuvuutta. Hieronta on oiva keino rentouttaa ja notkistaa lihaksia ja sidekudosta. Mutta pelkästään kipeän kohdan hierominen ei johda yleensä pysyvään paranemiseen. Hieronnan paras vaikutus syntyy liikkuvuuden palauttamisella, yleensä muualla kuin kipeässä paikassa.

Liikerajoituksen aikaansaamat kompensaatiot eli epäluonnolliset liikeradat ja virheasennot voivat pysyä vielä silloinkin, kun alkuperäinen liikerajoitus ei ole enää olemassa. Siinä tapauksessa myös nämä kompensaatiot on hoidettava. Kaiken kaikkiaan paikallisen kivun tai lihasjumin poistaminen voi vaatia useiden eri kehon alueiden hierontaa. Mitä nämä alueet ovat, ei ole aina itsestään selvää. Asiakkaan ryhdin tarkastus ja erilaiset testit auttavat minua tekemään olettamuksen oireiden syistä. Hieronnan aikana tehtyjen havaintojen perusteella voin tarkistaa olettamuksen.

Herkkyys on tärkeämpi kuin voima

[Herkät sormet][Tulostettava kuva]

Olettamukseni vaivojen syistä viittaa kohtiin, joiden käsittely pitäisi johtaa oireiden huomattavaan ja pitkäkestoiseen lievitykseen. Mutta yksityiskohtaisin tieto tulee sormieni kautta. Sormeni tuntevat, missä kudos on kova, kireä, arka, tai muuten poikkeava. Kudoksen reaktio kosketukseen ohjaa sormiani. Kun oppii ‘kuuntelemaan’ kudoksia, tarvitsee harvoin paljon voimaa. Myös mobilisoiva hierontatyylini vähentää voiman tarvetta.

Milloin hierojalle?

[Kasvot][Tulostettava kuva]

Jokainen kehon vaiva voi johtua monesta eri asiasta. Uudet tai yhtäkkiä pahenevat oireet on hyvä tutkituttaa lääkärillä, jotta voidaan sulkea pois vakavat sairaudet tai vammat. Jos lääkäri ei löydä selvää syytä oireille, ne aiheutuvat todennäköisesti lihaksista tai sidekudoksesta ja vaiva voidaan silloin todennäköisesti poistaa hieronnalla. Huomaa, että diagnoosi ei aina ilmaise syytä; se on yleensä hieno nimi oireille. Lisäksi diagnoosi selittää oireet usein eri kuvauksista ja laboratoriotesteistä ilmi tulleista poikkeavuuksista, mutta ei mainitse mahdollisia niiden taustalla olevia syitä pehmytkudoksissa, joita voi löytää vain käsin tutkimalla (katso esim. lääket. lis. Pentti Raasteen sivuja). Esimerkiksi kuluneet nivelet johtuvat usein kireistä ja kipua heijastavista lihaksista, joiden vuoksi nivelet estyvät liikkumasta oikein. Sen sijaan kuluneet nivelet harvoin itse aiheuttavat kipua. Vaikkei kivun syy olisi lihaksissa, hieronnasta on kuitenkin yleensä apua. Kipu aiheuttaa aina lisäjännitystä eri lihaksiin, jotka yrittävät suojata kipeää kohtaa. Akuutin vamman kohdalla tätä jännitystä yleensä tarvitaan, mutta pidemmän päälle ylimääräinen lihasjännitys pahentaa vain kipua ja hidastaa parantumista.

Jos vaiva ei vaadi välitöntä lääketieteellisesti tutkimusta tai kiireellistä lääketieteellistä hoitoa, on aina järkevä kokeilla hierontaa. Kipulääkkeet lievittävät oireita, mutta hierontani tähtää todennäköisiiin syihin ja sillä ei ole haitallisia sivuvaikutuksia. Leikkauksiin verrattuna hieronta on halpa ja sillä on, ammattimaisesti toteutettuna, mitätön riski komplikaatioihin tai peruuttamattomiin negatiivisiin seurauksiin. Hieronta on myös hyödyllinen fysioterapeutin määräämän harjoitusterapian tukemiseksi. On paljon mukavampaa ja tehokkaampaa jumpata, kun lihakset ja sidekudokset ovat notkeita ja joustavia.

Esimerkkejä hoitamistani vaivoista

Lihasten ja sidekudoksen kireys voi aiheuttaa monia oireita tai pahentaa muista syistä johtuvia vaivoja. Alhaalla on lista tyypillisiä vaivoja, joita voidaan mahdollisesti lievittää tai poistaa hieronnalla. Jotkut oireet reagoivat keskimäärin paremmin hierontaan kuin toiset. Koska jokaisella oireella voi olla monta eri syytä, ei voi yleensä ennustaa, auttaako hierontani tietyssä vaivassa. Mutta, kuten sanottu, jos ei ole lääketieteellinen kontraindikaatio, on aina järkevä kokeilla hierontaa.