Pehmeä hoito

[Käden mobilisoiva hieronta] [Käden mobilisoiva hieronta]

Johtoajatus

Hoidan pehmeästi ja vältän kivun tuottamista. Tavoittelen lihasten auttamista eikä niiden ’rankaisemista’ kovakouraisella hieronnalla. Lihakset ovat syyttömiä oireiluunsa. Ne yrittävät vain tehdä niin hyvin kuin pystyvät sen, mitä keho pyytää niiltä. Jos lihas on jännittynyt tai kipeä, syy on melkein aina lihaksen ulkopuolella. Jos hoidossa pehmeät otteet eivät saa lihasta rentoutumaan, se reagoi yleensä muualla kehossa olevaan ongelmaan. Jos jyrää väkisin lihaskireydet pois, oireet palaavat tai pahenevat ja voi jopa syntyä uusia vaivoja. Siksi pyrin aina muodostamaan käsityksen, mikä on oireiden takana. Pyrin ensisijaisesti vaikuttamaan vaivojen oletettuihin syihin. Koska syitä voi olla monenlaisia, olen oppinut paljon erilaisia hoitomenetelmiä. Käytän pääasiallisesti mobilisoivaa hierontaa, kalevalaista jäsenkorjausta ja pehmeitä osteopaattisia tekniikkoja. Viimeksi mainituilla pystyy vaikuttamaan lähes kaikkiin kehon osiin ja rakenteisiin, myös sellaisiin, joiden hieronta ei ole mahdollista tai turvallista. Aina ajattelen ja yritän tuntea käsilläni, miten voin selittää oireita ja miten käyttämäni hoitotekniikka vaikuttaa oireiden oletettuihin syihin.

Miksi lihakset jännittyvät ja kipuilevat?

[Trapezius triggerpisteet, Travell & Simons Vol. 1 Figure 6.2] ‘Travell & Simons’, Volume 1, Figure 6.2.

On monta mahdollista syytä, miksi lihakset voivat ovat kireitä tai kipeitä. Seuraavat ovat yleisimpiä:

  • Lihasten toimintaedellytykset ovat heikentyneet. Esimerkiksi jos hermo on puristuksessa, kaikki sen hermottomat lihakset heikkenevät ja ovat herkkiä kipeytymään. Jos kudosneste ei pääse vapaasti kiertämään, lihakset kipeytyvät ja väsyvät. Jos lihaskalvo ei voi liikkua vapaasti viereisistä rakenteista, lihas ei voi toimia normaalisti. Myös stressi, sairaudet ja ravinto vaikuttavat lihasten hyvinvointiin.
  • Lihakset yrittävät suojata jotain. Jos joku liike aiheuttaa kipua, lihakset kiristyvät niin, että liikkeestä tulee vaikea tai mahdoton. Jos liike voi aiheuttaa vaaraa jollekin anatomiselle rakenteelle (esim. hermo), lihakset pysäyttävät liikkeen jo ennen kuin mitään (lisää) vauriota voi syntyä. Lihakset hoitavat tämän tehtävän niin taitavasti, ettet edes huomaa suojattavan rakenteen ongelmaa.
  • [Kumarassa PC:llä] [Kumarassa PC:llä]
  • Lihakset reagoivat ryhtivirheeseen. Jos keho tai sen osa kallistuu yhdelle puolelle, toisen puolen lihakset joutuvat vastustamaan tätä kallistusta. Ryhtivirheet kehittyvät yleensä pitkän ajan kuluessa ja niillä voi syitä joista hieroja ei ole tietoinen tai joihin hänen on vaikeaa vaikuttaa. Eräs niistä on huono ergonomia, mikä tarkoittaa, että työympäristö on puutteellisesti sovitettu ihmiselle tai ihminen ei ole sopeutunut työympäristöönsä niin hyvin kuin mahdollista. Siksi ryhtivirheiden täydellinen korjaaminen onnistuu harvoin, mutta siitä huolimatta on mahdollista yleensä pienentää ryhtivirheiden aiheuttaman rasituksen lihaksistolle.
  • Oireet ovat heijaste ongelmasta muualla kehossa. Jokainen sisäelin vaikuttaa hermotuksen kautta tiettyihin lihaksiin ja nivelsiteisiin. Esim. jäätynyt olkapää voi olla seuraus maksan tai vatsalaukun toiminnallisesta häiriöstä. Ongelmat lihaksissa heijastuvat toisiin lihaksiin faskian ja triggerpisteiden kautta. Triggerpisteet voivat syntyä kaikista tässä luvussa mainituista syistä.

Kaikki nämä esimerkit osoittavat, että on tärkeää ymmärtää lihasjännityksen syyt, hoitaa niitä mikäli se on mahdollista ja muuten ainakin ottaa niitä huomioon hoidossa.