Kalevalainen jäsenkorjaus

Jäsenkorjauksen historia

[lantion kallistuma eteen ja vasemmalle]
[lantion siirtymä eteen ja oikealle]
Lähde: T. Myers, Anatomy Trains

Jäsenkorjaus on ikivanha kansanparannusmuoto. Monilla kansoilla oli ennen parantajia, jotka vanhoihin perinteisiin perustuvilla otteilla pystyivät lievittämään tai poistamaan vaivoja tuki- ja liikuntaelimistössä ja parantamaan tiettyjä sairauksia. Näillä parantajilla ei ollut lääketieteellistä koulutusta, mutta tarkan tunnustelun ja havainnoimisen ansiosta ja erityisten otteiden avulla he osasivat jäljittää vaivojen syitä ja hoitaa niitä. Vaikka silloiset jäsenkorjaukset suoritettiin yleensä melko kovakouraisesti, niillä oli monesti parempi tulos kuin silloisilla koululääketieteellisillä hoidoilla. Kuitenkin koululääketiede ei ole koskaan hyväksynyt jäsenkorjausta, koska siltä puuttui tieteellinen peruste. Mutta amerikkalainen lääkäri Andrew Taylor Still kehitti 1800 luvulla jäsenkorjauksesta osteopatian. Myös kiropraktiikka juontaa juurensa 1800 luvun jäsenkorjauksesta. Osteopatian ja kiropraktiikan ansiosta ymmärrämme nyt melko tarkkaan miten eri jäsenkorjaustekniikat vaikuttavat. Viime vuosien faskian tutkimus on tuonut lisää valoa pehmeiden jäsenkorjausmuotojen vaikutusmekanismiin. Nykyään jäsenkorjaus on hävinnyt monesta maasta, mutta Suomessa se on säilynyt ja sitä opetetaan aktiivisesti. Tietysti koulutuksessa opetetaan tuntemaan kontraindikaatiot, jotta hoito on turvallista. Monet nykyajan jäsenkorjaajat ovat myös virallisen terveydenhuollon ammattilaisia, joten he omaavat lääketieteen perustiedot.

Kalevalainen jäsenkorjaus – periaatteet

Suomesta löytyy useita jäsenkorjausmuotoja. Kalevalainen jäsenkorjaus on saanut nimensä Kalevalasta, jossa 15. runossa Lemminkäisen äiti korjaa poikansa jäseniä oikeaan paikkaan. Kalevalaisen jäsenkorjauksen perusajatus on se, että kaikki vaivat syntyvät kehon epätasopainosta. Esimerkiksi jäsenpituusero aiheuttaa kieron selkärangan päähän asti, mistä voi seurata muun muassa jännitysniska ja päänsärkyä. Tämä on yksi esimerkki siitä, että vaivat voivat ilmetä kaukana niiden varsinaisesta syystä. Keho voi olla monella tavalla epätasapainossa, kuten näkyy tämän sivun luonnoksista. Epätasopaino häiritsee lymfa- ja verenkiertoa sekä hermojen toimintaa. Siksi se voi aiheuttaa vaivoja, joilla ei näytä olevan mitään tekemistä liikuntaelimistön kanssa. Useimmiten epätasopaino on toiminnallinen. Tämä tarkoittaa, että se aiheutuu raajojen ja selkänikamien korjattavissa olevista virheasennoista. Virheasentoja ylläpitävät tyypillisesti liian kireät lihakset ja faskiat.

Kalevalainen jäsenkorjaus – hoito

[Selän hoitoa kalevalaisittain]

Ylhäällä oleva näkemys ei poikkea olennaisesti eräistä muista hoitomuodoista, kuten osteopatiasta ja Functional Fascial Releasese -menetelmästä. Mutta kalevalaisen jäsenkorjauksen erikoisuus on pehmeä hoitotapa. Kalevalainen jäsenkorjaaja ei niksauta. Lähes kaikki nivelten mobilisoinnit tapahtuvat asiakkaan omilla liikkeillä. Ennen nivelen mobilisointia rentoutetaan mahdollisimman hyvin pehmytkudosta, joka pitää nivelen virheasennossa. Myös tämä rentouttaminen tapahtuu ilman suurta voimankäyttöä ja asiakkaan liikkeiden avulla. Pehmeästä tekniikasta huolimatta hoito on hyvin tehokasta. Kalevalainen jäsenkorjaus alkaa aina jalkateristä ja edistyy sieltä päähän asti. On olennaista varmistaa että koko keho pystyy sopeutumaan virheasentojen korjauksiin. Muuten nämä korjaukset eivät kestä pitkään. Siksi kalevalaisessa jäsenkorjauksessa hoidetaan aina koko kehoa samalla hoitokerralla. Mutta on mahdotonta hoitaa koko kehoa intensiivisesti kohtuullisessa ajassa. Kokenut jäsenkorjaaja osaa arvioida mitkä kohdat tarvitsevat eniten työtä ja mille riittää vain kevyt kosketus.

Eri tutkimukset ovat osoittaneet, että jäsenkorjaus auttaa selkä- ja niskahartiavaivoista kärsiviä asiakkaita yhtä hyvin tai jopa paremmin, kuin fysioterapia, ohjattu liikuntaharjoittelu tai hieronta. Lisää tietoja kalevalaisesta jäsenkorjauksesta löytyy Kansanlääkintäseuran ja Kalevalainen kansanparannus -säätiön nettisivuista. Hyviä kuvauksia kalevalaisen jäsenkorjaushoidosta on myös ilmestynyt eri lehdissä, esim. Anna lehdessä ja Päivänlehdessä.