Katkaise kivun kierre!

Kipu on tarkoitettu varoituksena. Jokin ei ole kunnossa ja asialle on tehtävä jotain. Kipu varoittaa vaarasta tai vaaran uhasta, esimerkiksi haavasta tai kuumasta liekistä. Ilman kykyä tuntea kipua emme selviydy.

Mutta reaktiosi kipuun voi tarpeettomasti ylläpitää tai pahentaa kipua. Yrittäessään suojella kivuliasta kohtaa, jotkin lihakset jännittyvät ja toiset heikentyvät. Jo pian lisääntynyt lihasjännitys muuttuu krooniseksi. Siitä seuraa huono ryhti, joka – yhdessä lihasjännityksen kanssa – vähentää nivelten vapaata liikkuvuutta. Jotkin liikkeet tuntuvat vaikeilta ja kivuliailta, joten niitä alkaa vältellä – usein edes huomaamatta sitä. Pelko kivun pahenemisesta tai kipeän paikan vaurioitumisesta johtaa yleensä liikunnan vähentämiseen. Pelko on näistä tekijöistä pahin, koska se herkistää hermostoa yhä enemmän kivulle. Kipu heikentää unen laatua ja tämä johtaa, yhdessä liikunnan puutteen kanssa, vireystason laskuun. Tämä lisää kipua ja masennusta. Tämä on kivun kierre.

Kipulääkkeet vaimentavat kipuaistia ja hidastavat kipukierteen syntymistä. Mutta, kun kipukierre kerran pyörii, kipulääkkeet eivät pysäytä sitä enää. Välttämätöntä kipukierteen katkaisemiseksi on lihaksissa ja sidekudoksissa olevan jännityksen vähentäminen, jonka seurauksena on helpompi liikkua ja ryhti paranee. Hieronta auttaa siinä. Kun liikkuminen käy helpommin, myös pelko vähenee.

Säännöllinen, monipuolinen liikkuminen ehkäisee ja lievittää kipua. Älä pelkää kipuasi äläkä liikuntaa. Kuuntele kehon tuntemuksia ja lisää vähitellen liikunnan kestoa ja kuormittavuutta. Huomaa, kuinka paljon voit tehdä kivusta huolimatta!

Kivun vähentäminen hieronnalla

Kipu ja lisääntynyt lihasjännitys käyvät käsi kädessä. Lihakset kiristyvät kivun yhteydessä ja pysyvästi lisääntynyt lihasjännitys voi aiheuttaa kipua. Näin kipu ja lihasjännitys ylläpitävät toisiaan. Jännitys ei pysy yhdessä lihaksessa, vaan se leviää toisiin lihaksiin ja sidekudokseen. Se kuormittaa niveliä ja vaikuttaa ryhtiin. Kun kerran muutokset pehmytkudoksessa ovat huonontaneet ryhtiä, ei ole yksinkertaista kääntää tapahtumaketjun kulkua.

Hierontaterapia tähtää – enemmän kuin tavallinen rentoutushieronta – kivun vähentämiseen, poistamiseen ja ehkäisemiseen. Yritykseni Fuuga Hierontaterapian toiminta-ajatuksena on asiakkaitten kivun pysyvä vähentäminen. Miten? Aluksi täytyy kääntää ylösalaisin ajattelutapa kivun ja sen syyn sijainnista. Päinvastoin kuin yleensä luullaan, kivun syy on harvoin siellä, missä kipu tuntuu. Mutta missä se sitten on? On useita mekanismeja, jotka saavat kivun tuntumaan eri paikassa kuin missä kivun syy sijaitsee. Yleisimmät ovat seuraavat:

  • itse kipupaikassa ei ole mitään hätänä, mutta hermosto heijastaa siihen kipua sieltä, missä varsinainen ongelma on;
  • kipu syntyy ylikuormituksesta, joka johtuu puutteellisesta liikkuvuudesta muualla kehossa.

Yleensä kivun syy on jäljitettävissä tarkastelemalla ryhtiä, arvioimalla liiketestien tuloksia ja tunnustelemalla lihaksissa ja sidekudoksissa olevia jännityksiä. Kun minulla on olettamus kivun mahdollisista syistä, käytän terapeuttisia hierontatekniikkoja tai mobilisaatioita, jotka vaikuttavat oletettuihin syihin. Jos kipu ei helpotu, minun täytyy tarkistaa olettamukseni ja hieroa tai mobilisoida toisia paikkoja. Yleensä tämä lähestymistapa johtaa kivun tuntuvaan vähentämiseen tai häviämiseen. Viimeisimpänä – mutta ei vähäisimpänä – on tärkeää että asiakas käyttää hyväkseen hieronnan tuoman parannuksen jokapäiväisessä elämässään, esimerkiksi lisäämällä liikuntaa ja venyttelemällä niitä lihaksia, joilla on taipumus lyhentyä.