Johtoajatus
Hellävaraista manuaaliterapiaa
Annan manuaalista eli käsin suoritettavaa terapiaa parantamaan kehosi liikkuvuutta ja vähentämään tai poistamaan kipua. Hoidan hellävaraisesti, en pakota liikkeitä ja vältän kivun tuottamista. Tavoittelen lihasten auttamista eikä niiden ’rankaisemista’ kovakouraisella hieronnalla. Jos lihas on jännittynyt tai kipeä, syy on melkein aina muualla kehossa kuin itse lihaksessa. Jos lihaksen hellävarainen hoito ei saa sitä rentoutumaan, lihas reagoi yleensä muualla kehossa olevaan ongelmaan. Jos jyrää väkisin lihaskireydet pois, oireet palaavat tai pahenevat myöhemmin ja voi jopa syntyä uusia vaivoja. Siksi pyrin aina muodostamaan käsityksen, mikä on oireiden takana. Pyrin ensisijaisesti vaikuttamaan syihin, joiden oletan olevan vaivojen taustalla. Usein syynä on, että jokin osa kehoa on menettänyt tavallisen liikkuvuutensa. Tämän seurauksena, muu keho joutuu mukautumaan, minkä johdosta se rasittuu. Vuosien myötä olen oppinut monia manuaalisia tekniikoita, joilla voin parantaa erilaisten kehon rakenteiden liikkuvuutta alkaen luista, lihaksista, faskiasta (kalvoista) ja arvista aina hermoihin sekä sisäelimiin asti. Käyttämäni tekniikat ovat peräisin eri hierontalajeista, kalevalaisesta jäsenkorjauksesta ja osteopatiasta.
Miksi lihakset jännittyvät ja kipuilevat?
On monta mahdollista syytä, miksi lihakset voivat ovat kireitä tai kipeitä. Seuraavat ovat yleisimpiä:
- Lihasten toimintaedellytykset ovat heikentyneet. Esimerkiksi jos hermo on puristuksessa, kaikki sen hermottomat lihakset heikkenevät ja ovat herkkiä kipeytymään. Jos kudosneste ei pääse vapaasti kiertämään, lihakset kipeytyvät ja väsyvät. Jos lihaskalvo ei voi liikkua vapaasti viereisistä rakenteista, lihas ei voi toimia normaalisti. Myös stressi, sairaudet ja ravinto vaikuttavat lihasten hyvinvointiin.
- Lihakset yrittävät suojata jotain. Jos joku liike aiheuttaa kipua, lihakset kiristyvät niin, että liikkeestä tulee vaikea tai mahdoton. Jos liike voi aiheuttaa vaaraa jollekin anatomiselle rakenteelle (esim. hermo), lihakset pysäyttävät liikkeen jo ennen kuin mitään (lisää) vauriota voi syntyä. Lihakset hoitavat tämän tehtävän niin taitavasti, että itse ongelma suojattavassa rakenteessa ei pääse tietoisuuteesi. Huomaat vain jumit ja kivut liikettä vastustavissa lihaksissa.
- Lihakset reagoivat ryhtivirheeseen. Jos keho tai sen osa kallistuu yhdelle puolelle, toisen puolen lihakset joutuvat vastustamaan tätä kallistusta. Ryhtivirheet kehittyvät yleensä pitkän ajan kuluessa. Niillä voi olla syitä joista hieroja ei ole tietoinen tai joihin hänen on vaikeaa vaikuttaa. Eräs niistä on huono ergonomia, mikä tarkoittaa, että työympäristö on puutteellisesti sovitettu ihmiselle tai ihminen ei ole sopeutunut työympäristöönsä niin hyvin kuin mahdollista. Ryhtivirheiden täydellinen korjaaminen onnistuu harvoin. Siitä huolimatta on yleensä mahdollista pienentää ryhtivirheiden aiheuttaman rasituksen lihaksistolle.
- Oireet ovat heijaste ongelmasta muualla kehossa. Jokainen sisäelin vaikuttaa hermotuksen kautta tiettyihin lihaksiin ja nivelsiteisiin. Esim. jäätynyt olkapää voi olla seuraus maksan tai vatsalaukun toiminnallisesta häiriöstä. Ongelmat lihaksissa heijastuvat toisiin lihaksiin faskian ja triggerpisteiden kautta. Triggerpisteet voivat syntyä kaikista tässä luvussa mainituista syistä.
Kaikki nämä esimerkit osoittavat, että on tärkeää ymmärtää lihasjännityksen syyt, hoitaa niitä mikäli se on mahdollista ja muuten ainakin ottaa niitä huomioon hoidossa.