Doorbreek de vicieuze cirkel van pijn!

Pijn is bedoeld als een waarschuwing: “Doe iets! Er is iets niet in orde.” Pijn beschermt tegen gevaar of dreigend gevaar, bijvoorbeeld een wond of een hete vlam. Zonder pijngevoel zou je niet lang leven.

Maar je reactie op de pijn kan de pijn onnodig in stand houden of versterken. Sommige spieren spannen zich en andere worden slapper terwijl ze proberen de pijnlijke plek te beschermen. Al gauw wordt de verhoogde spierspanning chronisch. Deze leidt tot een slechte houding, die – samen met de spierspanning – de beweeglijkheid van je gewrichten vermindert. Sommige bewegingen worden moeilijk of pijnlijk zodat je ze gaat vermijden, vaak zonder dat je het zelf beseft. Je gaat in het algemeen minder aan beweging doen, omdat je vreest dat beweging de pijn erger zal maken of de pijnlijke plek kan beschadigen. De angst is de ergste van deze factoren, want die maakt je zenuwstelsel steeds gevoeliger voor de pijn. Door de pijn slaap je slechter en dit leidt, samen met het gebrek aan beweging, tot een daling van je energieniveau. Dit leidt tot nog meer pijn en depressie. Dit is de vicieuze cirkel van pijn.

Pijnstillers verzwakken het pijngevoel en vertragen het ontstaan van een vicieuze cirkel. Maar als de vicieuze cirkel eenmaal gesloten is, doorbreken pijnstillers hem niet meer. Onontbeerlijk voor het doorbreken van de vicieuze cirkel van pijn is het verminderen van de spanning in je spier- en bindweefsel, waardoor je je gemakkelijker kunt bewegen en je houding zich verbetert. Massage helpt daarbij. Wanneer het bewegen gemakkelijker gaat, vermindert ook de angst.

Regelmatige, veelzijdige beweging voorkomt en verlicht pijn. Wees niet bang voor je pijn en niet bang voor beweging. Luister naar je lichaam en voer de duur en intensiteit van de beweging met kleine stapjes op. Ontdek hoe veel je kunt doen ondanks de pijn.

Pijnvermindering door massage

Pijn en verhoogde spierspanning gaan altijd samen. Spieren spannen zich bij pijn en een blijvend verhoogde spanning in spieren kan pijn veroorzaken. Zo houden pijn en spierspanning elkaar in stand. De spanning blijft niet tot een enkele spier beperkt. Hij breidt zich uit in andere spieren en in je bindweefsel. Hij belast je gewrichten en beïnvloedt je houding. Wanneer de veranderingen in het zachte weefsel eenmaal je houding hebben verslechterd, is het niet eenvoudig het proces weer om te keren.

Therapeutische massage is – meer dan standaard ontspanningsmassage – gericht op het verminderen, wegnemen en voorkomen van pijn. Mijn bedrijf Fuga Massagetherapie heeft als missie het blijvend verminderen van de pijn bij zijn klanten. Op welke manier? In de eerste plaats moet je je denkwereld op zijn kop zetten: de oorzaak van de pijn is zelden daar waar je de pijn voelt. Maar waar is hij dan? Er zijn verscheidene mechanismen die pijn op een afstand van zijn oorzaak kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn de volgende:

  • met de pijnlijke plek zelf is er niets aan de hand, maar het zenuwstelsel projecteert daar pijn van de plaats waar het eigenlijke probleem ligt;
  • de pijn ontstaat door overbelasting, wegens onvoldoende beweeglijkheid op een andere plek in het lichaam.

Meestal is de oorzaak van de pijn op te sporen met inspectie van de houding, beoordeling van de resultaten van bewegingstests en het voelen van de spanning in de spieren en het bindweefsel. Wanneer ik een hypothese heb over de mogelijke oorzaken van de pijn, pas ik therapeutische massagetechnieken of mobilisaties toe die de veronderstelde oorzaken beïnvloeden. Als de pijn niet afneemt, moet ik mijn hypothese wijzigen en andere plaatsen masseren of mobiliseren. In het algemeen leidt deze benadering tot een aanzienlijke vermindering of het verdwijnen van de pijn. Als laatste, maar niet als minste, is het belangrijk dat de klant de door de massage verkregen verbetering in het dagelijks leven benut, bijvoorbeeld door meer bewegen en regelmatig rekken van de spieren die de neiging hebben zich te verkorten.