Hyppää sisältöön

Viesti

Viesti

Viesti

[Alavatsan arpia]

Arpikudoshieronta

Mikä on arpikudos?

Arpikudos on sidekudosta – pääasiassa kollageenia – joka syntyy, kun elimistö yrittää korjata ihon tai sisäisen kudoksen vaurioita esimerkiksi loukkaantumisen tai leikkauksen jälkeen. Aina, kun jokin esine läpäisee ihon, syntyy arpi. Arpikudosta voi kuitenkin muodostua myös ehjän ihon alle, esimerkiksi lihasrevähdyksestä. Leikkauksen jälkeen näkyvä arpi on tavallaan kuin jäävuoren huippu. Lähes kaikki tähystysleikkauksen (esim. laparoskopian tai artroskopian) aiheuttama arpikudos on ihon alla. Ihossa olevat arvet eivät joskus edes näy muutaman vuoden kuluttua, mutta ne voi aina tuntea sormilla. Vatsan alueen kirurgiset toimenpiteet, mukaan lukien sektiot, vaativat kirurgia leikkaamaan ihon lisäksi jopa 10 lihas- ja kalvokerrosta. Jokaiseen kerrokseen muodostuu arpi, joka voi kiinnittyä viereisen kerroksen arpeen. Yllä olevassa kuvassa näkyy arpia kahdesta yleisestä alavatsan leikkauksesta: keisarinleikkauksesta ja umpilisäkkeen poistosta. Arpikudoksen muodostuminen jatkuu tyypillisesti jopa 2 vuotta kudosvaurion jälkeen. Kaikki kehon kudokset uusiutuvat jatkuvasti, eikä arpikudos ole poikkeus. Arpikudos muuttuu siis aina.

Mitä arpikudos aiheuttaa?

Arpikudos on aina vähemmän joustavaa kuin alkuperäinen vahingoittumaton kudos. Se voi myös sitoa kiinni lihaksia tai kalvoja, jotka normaalisti voivat liukua vapaasti toistensa ohi. Arpikudos voi siis rajoittaa kehon rakenteiden, kuten nivelten, elinten, kalvojen, hermojen sekä imu- ja verisuonten liikkuvuutta. Koska kaikki kehossa on yhteydessä toisiinsa faskian (kalvojen) välityksellä, arpi voi häiritä kehon tasapainoa jopa hyvinkin etäältä. Arpikudos vetää ympäröivää kudosta itseensä, mutta yleensä et ole siitä tietoinen. Aivosi yrittävät estää arven vetoa aiheuttamasta kipua tai epämukavuutta mukauttamalla ryhtiäsi tai kiristämällä lihaksia tai faskioita. Näin arpi voi aiheuttaa monia ”selittämättömiä” oireita. Siksi kysyn aina asiakkailtani loukkaantumisista ja leikkauksista ja tarkistan, voiko arpikudos olla oireiden syy. Jopa ensimmäisen elinvuoden aikana tehty leikkaus voi aiheuttaa aikuisiässä oireita, joita voidaan korjata tai vähentää arpihieronnalla.

Arpikudoksen hieronta

Arpikudoksen hieronnalla ei ole tarkoitus rikkoa kudosta. Tuoreiden arpien kohdalla tämä haittaisi paranemisprosessia. Vanhoja arpia ei voi "rikkoa" hieronnalla, koska kollageeni on vahvaa kuin teräs. On kuitenkin mahdollista hieronnan avulla tehdä ja pitää arpikudos joustavana. Lisäksi arpihieronnalla voidaan parantaa vierekkäisten kudoskerrosten välistä liukumista, sillä esimerkiksi leikkauksen jälkeen kudoskerrokset voivat helposti tarttua toisiinsa. Yleensä arpikudosta kannattaa hieroa vasta, kun se on vähintään 6 – 8 viikkoa vanha. Mutta jos arpi aiheuttaa hankalia oireita, sitä voidaan hoitaa myös aikaisemmin. Olen onnistuneesti mobilisoinut tuoreita arpia jo ennen kuin ompeleet oli poistettu. Myös vuosia vanhat arvet hyötyvät hoidosta. Jopa vauvana saadun leikkauksen aiheuttaman arpikudoksen hieronta sai pitkäaikaiset oireet katoamaan useilla aikuisilla asiakkaillani. On hämmästyttävää, miten hellävarainen, kivuton hieronta voi saada näin suuria muutoksia aikaan sitkeään arpikudokseen. Arpihieronta näyttää toimivan pääasiassa edistämällä kudosnesteen imeytymistä arpikudokseen, mikä tekee siitä joustavamman ja liikkuvamman.