NL

Massage van littekenweefsel

Bericht

Bericht

Bericht

[Littekens in onderbuik][Beeld om te printen]

Wat is littekenweefsel?

Littekenweefsel is bindweefsel – grotendeels collageen – dat ontstaat wanneer het lichaam schade aan de huid of intern weefsel probeert te repareren, bijvoorbeeld na een verwonding of een operatie. Altijd wanneer er een voorwerp door de huid heen gaat, ontstaat er een litteken. Maar littekenweefsel kan ook ontstaan onder een intacte huid, bijvoorbeeld door een gescheurde spier. Het zichtbare litteken na een operatie is slechts het topje van de ijsberg. Bijna al het door een kijkoperatie (bijv. laparoscopie of artroscopie) veroorzaakte littekenweefsel ligt onder de huid. De littekens in de huid zijn soms na enige jaren niet eens meer zichtbaar, maar met de vingers blijven ze altijd te voelen. Bij de meeste operaties in de buik (inclusief de keizersnede) moet de chirurg naast de huid door vijf lagen spieren en vliezen snijden. In elke laag ontwikkelt zich een litteken. De foto hierboven toont littekens van twee veel voorkomende operaties in de onderbuik: keizersnede en blindedarmverwijdering. De vorming van littekenweefsel gaat typisch tot 2 jaar na de weefselbeschadiging door.

Wat doet littekenweefsel?

Littekenweefsel is altijd minder rekbaar dan het oorspronkelijke onbeschadigde weefsel. Het kan ook spieren of vliezen, die normaal vrij langs elkaar kunnen glijden, aan elkaar hechten. Littekenweefsel kan daarom de beweeglijkheid van structuren in het lichaam beperken, zoals gewrichten, organen, vliezen, zenuwen, en lymf- en bloedvaten. Omdat alles in het lichaam door fascie (vliezen) met elkaar verbonden is, kan een litteken zelfs op grote afstand het evenwicht in het lichaam verstoren. Littekenweefsel trekt het omliggende weefsel naar zich toe, maar meestal ben je je daar niet van bewust. Je brein probeert door aanpassingen van je houding of door het aanspannen van spieren of fascie te voorkomen dat het trekken van het litteken je pijn of een onprettig gevoel bezorgt. Op deze manier kan een litteken vele ‘onverklaarbare’ symptomen veroorzaken. Daarom vraag ik mijn cliënten altijd naar verwondingen en operaties en ga ik na of littekenweefsel een oorzaak van de symptomen kan zijn. Zelfs een operatie in het eerste levensjaar kan op volwassen leeftijd symptomen veroorzaken, die met littekenmassage te verhelpen of te verminderen zijn.

Massage van littekenweefsel

Massage van littekenweefsel heeft niet ten doel het weefsel stuk te maken. Bij verse littekens zou dit het genezingsproces tegenwerken. Oude littekens kun je met massage niet ‘breken’, want collageen is zo sterk als staal. Daarentegen is het wel mogelijk om met massage littekenweefsel soepel te maken en te houden. Verder kan littekenmassage ook het glijden van aangrenzende lagen weefsel over elkaar heen bevorderen, die bijvoorbeeld na een operatie gemakkelijk aan elkaar kunnen kleven. Een vakkundig uitgevoerde littekenmassage bevordert bij vers littekenweefsel de genezing en vermindert de kans op verklevingen. Bij oud littekenweefsel herstelt massage de beweeglijkheid en elasticiteit en kan ook verklevingen verminderen. Ik heb met succes zowel verse littekens gemasseerd, zelfs voordat de hechtingen er uit waren, als littekens van tientallen jaren oud. Wat mij het meest verbaasd heeft, was hoe de massage van littekenweefsel, veroorzaakt door een als baby ondergane operatie, langdurige symptomen bij een van mijn volwassen cliënten deed verdwijnen. Verder is het verbazingwekkend hoe een zachte, pijnloze massage een groot effect kan hebben op stug littekenweefsel. Littekenmassage lijkt vooral te werken door het stimuleren van de opname van weefselvloeistof door het littekenweefsel, waardoor het elastischer en beweeglijker wordt.