Voel je beter door massage!

[André Dekker, erkend masseur in Oulu]

Ieder mens zou pijnvrij door het leven moeten kunnen gaan. Iedereen zou van lichaamsbeweging moeten kunnen genieten. Niemand zou in het dagelijks leven bewegingsbeperkingen door pijn of stijfheid mogen ondervinden. Wanneer ik om me heen kijk, zie ik dat deze idealen voor velen niet verwezenlijkt worden. Soms liggen hier medische problemen aan ten grondslag. Maar vaak is de belangrijkste oorzaak dat spieren of bindweefsel te lang in een verkorte positie zijn geweest en daar niet meer uit terug kunnen komen. Mijn doel is de mensen de bewegingsvreugde en een pijnvrij leven terug te geven. Ik bereik dat door massage. Massage is een van de beste middelen om spieren en bindweefsel weer soepel te maken. In mijn ervaring verdwijnen met de verhoogde spierspanning ook meestal de pijn en vele andere klachten.

Massage van de pijnlijke plek is niet genoeg

Je kunt gespannen spieren en bindweefsel in twee groepen indelen: te kort en te lang. Vreemd genoeg, voel je pijn en stijfheid het meest in de te lange spieren. De te korte spieren laten zich zelden merken. Toch vormen die de kern van het probleem. Die verhinderen de ontspanning van de te lange spieren. Voor een blijvende verbetering moet je dus de te korte spieren masseren. Vaak treedt er een kettingreactie op. De spanning die in één spier begon, breidt zich geleidelijk over het hele lichaam uit. Meestal moet de spier aan het begin van de keten gevonden en behandeld worden, voordat de andere spieren zich blijvend kunnen ontspannen. Wanneer het spierbindweefsel (de fascie) zijn elasticiteit verloren heeft of vast zit, moet dat ook gemasseerd worden. Een spier kan alleen goed functioneren wanneer zijn omhulling kan rekken en glijden. Soms is het ook nodig vastzittende gewrichten te mobiliseren. Welk weefsel te kort is en wat er vast zit, maak ik op uit je houding en uit bewegingstesten.

Weerpijn

De symptomen kunnen zich ook kenbaar maken als weerpijn, ook wel gerefereerde pijn of afgeleide pijn genoemd. Dat wil zeggen dat een een geïrriteerde plek in het lichaam pijn op een andere plaats projecteert. Een typisch voorbeeld is spanningshoofdpijn, die veroorzaakt wordt door strakke spieren in de nek en de schouders. Mijn specialiteit als masseur is het herkennen en behandelen van afgeleide pijn uit gespannen spieren. Even belangrijk als het wegnemen van de pijn is het opsporen van de reden waarom de spieren gespannen zijn. Vaak is de oorzaak een te korte spier elders in het lichaam.

Houdingscorrectie

Spanning in spieren en bindweefsel hangt nauw met je houding samen. Wanneer bijvoorbeeld de spieren in de hals te gespannen zijn, trekken ze het hoofd naar voren. Het hoofd weegt gemiddeld 5 kg. De nekspieren moeten nu hard werken om te voorkomen dat het hoofd nog verder naar voren valt. Massage van te korte spieren en bindweefsel verbetert dus je houding en vermindert ook de spanning in andere spieren. Maar je houding wordt ook bepaald door de vorm van je botten. Daarom lukt het zelden je door massage een perfecte houding te geven. Toch leidt elke verbetering van je houding tot een verlichting van je klachten.