[André Dekker, erkend masseur in Oulu]

Mijn onverklaarbare pijn

In 1997 kreeg ik een zere vinger. Volgens de bedrijfsarts was de vinger ontstoken, waarschijnlijk door het werken achter de computer. Ze schreef me een ontstekingsremmende crème voor. Eerst leek het of de crème samen met wat ergonomische aanpassingen de vinger genazen. Echter, van tijd tot tijd kwam de pijn terug. Later werd hij stekend, zoals zenuwpijn. Dus schreef de bedrijfsarts me tabletten tegen zenuwpijn voor, maar ze gaven nauwelijks verlichting. In 2004, tijdens een intercontinentale vlucht, werd de pijn ondraaglijk. Ik bleef crème smeren, maar het hielp niets. Maar wanneer ik een stuk liep, verdween de pijn volledig. Na een wandeling door de luchthaven deed zelfs het nemen van een vingerafdruk niet zeer, ook al was dat precies op de plek waar ik in het vliegtuig de pijn het sterkst gevoeld had. Direct na thuiskomst eiste ik een verwijzing naar een specialist. De handchirurg vermoedde een kleine tumor in de vinger. Inderdaad, als je met bijvoorbeeld de botte kant van een mes precies op de juiste plek tikte, voelde je de pijn. Maar het rare was dat de pijn ook op vele andere, onverwachte manieren opgeroepen kon worden, die niets met de vinger te maken leken te hebben. Het leek of de hoofdoorzaak ergens anders dan in de vinger lag.

Verlichting door massage

De pijn bleef verscheidene maanden zo erg dat ik grote moeite had in slaap te komen en vaak 's nachts van de pijn wakker werd. Ik zocht op het internet naar alles wat met vingerpijn te maken kon hebben. Toen mijn kwaal begon, vond je nog bijna niets op het internet, maar nu vond ik eindelijk de verklaring voor mijn symptomen. Spieren kunnen hun pijn naar andere plaatsen afleiden. Die pijn kan zeer intens zijn en de pijn van veel ernstigere oorzaken imiteren. Maar het internet gaf niet genoeg informatie om de betrokken spieren te vinden en op een effectieve en veilige manier te behandelen. Dus bestelde ik boeken over het onderwerp. Uiteindelijk vond ik een hele ketting van spieren tussen vinger en nek, die allemaal hun pijn naar dezelfde plaats afleidden. Door bepaalde plekken in die spieren, zogenaamde triggerpoints te masseren, verdween de pijn, althans tijdelijk. Deze massage werkte beter dan welke medicijn die ik ooit geprobeerd had en hij werkte direct. Het was een fantastisch gevoel. Eindelijk was ik de baas over de pijn in plaats van de pijn over mij. Maar ten slotte moest toch de piepkleine tumor uit mijn vinger verwijderd worden voordat de triggerpoints langere tijd weg wilden blijven.

Fuga Massagetherapie

De heilzame werking van massage op mijn vingerpijn motiveerde me om te blijven lezen over massage en het bij elke mogelijke aanleiding te oefenen. Ik volgde een avondopleiding aan een massageschool. Na het behalen van mijn officiële bevoegdheid als masseur, begon ik mijn eigen praktijk, die ik Fuga Massagetherapie noemde. Een fuga is een muziekstuk waarin hetzelfde thema van de ene stem aan de andere wordt doorgegeven, net zoals in het lichaam voor elke beweging vele spieren in het goede ritme moeten samenwerken. Als deze samenwerking verstoord is, leidt dit tot pijn en bewegingsbeperking. Ik hoop dat mijn klanten baat hebben bij mijn speciale kennis en vaardigheden en dat ik mijzelf verder kan ontwikkelen via de wisselwerking met mijn klanten. Voorlopig is dit mijn tweede baan, die ik alleen in de avonden en in de weekienden kan uitoefenen. Mijn eerste baan is technisch specialist bij Nokia, tegenwoordig in deeltijd. De afwisseling tussen twee totaal verschillende soorten werk helpt in beide beroepen energie en motivatie te behouden.

Een leven lang leren

Mijn eerste opleiding was aan de Technische Hogeschool in Eindhoven. Ik heb eerst vijf jaar als ingenieur in Nederland gewerkt, maar sinds 1986 werk ik voor Nokia in Finland. Ik ben gewend om te leren. In de techniek heb je morgen niet genoeg aan de kennis van vandaag. Ook in de massage raak je nooit uitgeleerd. Het is alsof je een ui pelt. Iedereen kent de buitenste schil, waar je de pijn of andere klachten waarneemt. In de basisopleiding voor masseur leer je pijn te behandelen in deze schil en alleen maar in de spieren. Deze behandeling leidt het zenuwstelsel af, zodat de hersenen de pijn even vergeten. Om mijn eigen vingerpijn te behandelen moest ik de volgende schil vinden, waar de pijn zich op een heel andere plaats verstopt dan waar je hem voelt. Wanneer je de pijn uit deze schil verdrijft, duurt het effect langer. Maar voor een blijvende verbetering moet je vaak een derde schil behandelen. Hier liggen de verborgen spanningen die het lichaam overbelasten. Veel van deze spanningen bevinden zich in de fascie, het bindweefsel dat alle structuren in het lichaam omhult, zoals bijv. spieren, pezen, gewrichten, zenuwen, botten en inwendige organen. Via de fascie staan alle delen van het lichaam met elkaar in verbinding en reageren op elkaar. De fascie vereist heel andere massagetechnieken dan de spieren. De techniek wordt ook bepaald door de houdingsafwijkingen van de klant. Ik heb deze massagetechnieken geleerd in cursussen van het Kinesis instituut en uit osteopathische leerboeken. In 2013 vond ik het Finse ledenzetten in de Kalevala stijl. Het is verbazingwekkend hoe effectief deze traditionele methode op de fascie werkt met maar een fractie van de kracht die bij conventionele fasciale massage nodig is. Sinds 2016 ben ik gecertificeerd in Kalevala ledenzetten.