FI

Functional Fascial Release

Viesti

Viesti

Viesti

Mitä on Functional Fascial Release?

[Tasapainottaminen suhteessa painovoimaan]

Functional Fascial Release on menetelmä, jolla vapautetaan lyhentyneitä tai ’liimautuneita’ sidekudoksia, esim. lihaskalvoja. Tavoitteena on tehdä kehon liikkeestä vapaampaa ja helpottaa oikean ryhdin ylläpitämistä. Functional Fascial Release on asiakkaan ja hoidon antajan yhteistyötä. Hoidon antaja asettaa kätensä kudokselle, jonka liikkuvuutta hän haluaa palauttaa ja pyytää asiakasta tekemään tiettyä liikettä. Liikkeen aikana hoidon antaja venyttää tai siirtää kudosta tai irrottaa sen mahdollisesta ’liimautuneesta’ viereisestä kudoksesta. Joskus liike voi olla passiivinen, jolloin hoitaja liikuttaa asiakkaan kehonosaa. Kalevalaiseen jäsenkorjaukseen verrattuna käsittely on vahvempaa ja intensiivisempää. Joskus käsittely voi tehdä kipeää, mutta kipu on lyhytaikaista ja sen on pysyttävä siedettävänä. On erittäin tärkeää, että keho ei pelkää hoidon liikkeitä tai kosketusta. Sano siksi aina, jos käsittely on liian voimakasta tai jos se aiheuttaa kipua.

Kolme käyntiä

[Raphe lateraliksen hoito][Tulostettava kuva]

Functional Fascial Release on Structural Integrationin eli rakenteelliisen integraation lyhennetty ja yksinkertaistettu muoto. Structural Integration, jota sanotaan myös Rolfinging®iksi, koostuu kymmenestä tai kahdestatoista käynnistä, kun taas Functional Fascial Release koostuu kolmesta. Jokainen hoitokerta kestää puolitoista tuntia. Hoidot keskittyvät seuraaviin asioihin:

Hoitokertojen sisältö ei ole käytännössä näin tiukasti määritelty. Ensimmäisen kahden käynnin aikana selkää ja niskaa käsitellään jo vähän, ja toisella ja kolmannella käynnillä hoidon antaja voi palata käsittelemään aiemmassa käsittelyssä ilmenneitä ongelmia. Kaikilla käynneillä parannetaan myös kehon tasapainoa ja liikkuvuutta.

Hoitokertojen välinen aika on hyvä olla kahdesta päivästä kahteen viikkoon. Jokainen hoitokerta rakentuu edellisen hoitokerran tuloksille. Keho tarvitsee kahdesta kolmeen päivään omaksuakseen hoidon aikana tapahtuneet muutokset. Kahden viikon jälkeen on mahdollista, että edellisellä hoitokerralla saatu suurempi liikelaajuus on jo osittain hävinnyt.

Voit tietenkin käydä kokeilemassa yksittäistä FFR-käyntiä, mutta voit odottaa parempia ja pysyvämpiä tuloksia, kun käyt läpi koko hoitosarjan.

Hoidon jälkeen

[Kävelevä mies]

Älä astu heti autoon hoidon jälkeen, vaan käy ensin rentouttavalla kävelylenkillä. Myös ennen hoitoa on hyvä kävellä vähän matkaa. Kävely auttaa sinua sisäistämään hoidossa aikaansaadut muutokset ja tuntemaan niiden vaikutus ryhtiisi ja liikkumisen helppouteen. Tämä edistää muutosten pysyvyyttä. Kuuntele kehoasi hoidon jälkeisinä päivinä. Kehosi tietää, milloin se tarvitsee lepoa tai liikuntaa ja millaista liikuntaa.

Kolmannen käynnin jälkeen keho tarvitsee neljästä kuuteen viikkoon omaksuakseen kaikki käynneillä aikaansaadut muutokset tai — ammattikielessä — integroidakseen niitä. Siinä aikana ei ole järkevää aloittaa uutta kolmen hoidon sarjaa, mutta osahoidot ovat silloin hyvin mahdollisia.

Tausta

Functional Fascial Release perustuu Thomas Myersin nimeämiin myofaskiaalisiin meridiaaneihin ja Fascial Release for Structural Balance -kurssien tekniikoihin. Yksittäisiin kehon alueisiin keskittyvien kurssien jälkeen käydään kurssi, jonka aikana opitaan yhdistämään kaikki nämä tekniikat kehon saamiseksi tasapainoon kolmen hoidon aikana ja poistamaan tarpeettomat jännitykset koko faskian verkostosta. Tästä kurssista saa Functional Fascial Release -sertifikaatin. Kävin kyseisen kurssin elokuussa 2016 − kyseessä on ensimmäinen Suomessa pidetty kurssi. Periaatteessa voisin nyt pätevöityä lisää ’Structural Integrator’-iksi tai Rolfer™ iksi, mutta tämä vaatisi kohtuuttomasti rahaa ja aikaa. Minulle riittää tällä hetkellä, että kehityn Functional Fascial Release -hoidon antajana.